Hiszpańska tortilla
Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 12–15 minut Porcja: 380 kcal Składniki 2 porcje
Składniki
- 35 dag ziemniaków
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 4 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 25 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
- Jajka roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko przestudzić i wymieszać z jajkami. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i wlać masę ziemniaczaną. Smażyć ok. 6 minut, aż jajka się zetną.
- Placek przewrócić na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażyć jeszcze około 6 minut.
- Tortillę pokroić na porcje. Podawać na ciepło lub na zimno.