kuchnia hiszpańska

Krem Natillas – delikatny smak cynamonu i cytryny

 

Natillas to tradycyjny i popularny deser kuchni hiszpańskiej podawany na stołach całej Hiszpanii. Smak, który osiąga dzięki infuzji cynamonu i skórki cytryny na pewno Was zaskoczy.

  • Przygotowanie: 5 min
  • Gotowanie: 15 min
  • Liczba porcji: 4 osoby
 

Składniki

½ litra mleka

4 żółtka jaj

5 łyżek cukru

1 pałka cynamonu

1 cytryna

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 herbatnik na każdą porcję kremu

Sposób przygotowania

1Zaczynamy od podgrzania mleka w garnku, na średnim ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Po podgrzaniu mleka dodajemy do niego pałkę cynamonu oraz większy kawałek obranej skórki cytryny. Należy tak obrać skórkę cytryny, aby nie miała białej części, gdyż daje ona gorzki smak. Mleko pozostawiamy na małym ogniu przez 5 min. i w ten sposób robimy infuzję, bez doprowadzania mleka do wrzenia. Po 5 min. odstawiamy mleko, tak aby ostygło.

2Do drugiego garnka wsypujemy cukier i mąkę kukurydzianą, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka jaj i ponownie mieszamy łącząc składniki. Z mleka odławiamy pałkę cynamonu oraz skórkę cytryny i wlewamy stopniowo infuzjonowane mleko do miski ciągle mieszając aż do połączenia składników. Do mieszania najlepiej użyć trzepaczki.

3Tak przygotowaną mieszankę ustawiamy na początkowo średnim, a następnie małym ogniu, ciągle mieszając. Żółtka jaj oraz mąka kukurydziana w sposób naturalny po podgrzaniu będą stopniowo zagęszczać krem, efekt ten zwiększa również stopniowo odparowujące mleko. Po osiągnięciu konsystencji gładkiego kremu przelewamy do miseczek lub talerzyków i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do schłodzenia do lodówki. W naszym przypadku natillas udekorowaliśmy migdałowym biszkoptem, kremem czekoladowym oraz cynamonem w proszku.

 

 

 

Hiszpańska tortilla

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 12–15 minut Porcja: 380 kcal Składniki 2 porcje

 
 

Hiszpańska tortilla

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
2 porcji


 

Składniki

  • 35 dag ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 25 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Jajka roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko przestudzić i wymieszać z jajkami. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i wlać masę ziemniaczaną. Smażyć ok. 6 minut, aż jajka się zetną.
  3. Placek przewrócić na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażyć jeszcze około 6 minut.
  4. Tortillę pokroić na porcje. Podawać na ciepło lub na zimno.

Tradycyjna paella krok po kroku: sprawdzony przepis

Tradycyjna paella krok po kroku: sprawdzony przepis

 

 

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek mrożonego groszku
  • 3 pomidory (albo jedna puszka)
  • 1/4 kg mrożonych muli
  • 1 pierś kurczaka
  • 1/2 - 1 kg owoców morza (kałamarnice, ośmiornice, kraby) i ryby
  • 2 kubki ryżu (najlepiej użyć rodzaju "bomba", ale w razie czego może być zwyczajny biały)
  • 1/4 kg krewetek (mogą być mrożone)
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz (wedle uznania)
  • szafran
  • 2 kostki rosołowe
  • oliwa z oliwek
  • woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka pokrojonego w kostkę należy podsmażyć na oliwie.

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać; paprykę posiekać trochę grubiej.

  • Jak tylko zarumieni się kurczak, należy dorzucić do patelni cebulę, czosnek i paprykę i smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta, a wszystko pływać będzie w soku.

  • Na osobną patelnię wrzucić owoce morze i rybę i smażyć, aż wszystko nabierze złotego koloru. Wtedy wszytko mieszamy w jednej patelni z kurczakiem i warzywami, dodając mule i posiekane pomidory, cały czas mieszając równomiernie.

  • Następnie dodajemy groszek i wodę - dwa kubki wody na kubek ryżu; do tego kostki rosołowe.

  • Teraz należy dosypać tyle szafranu, by zabarwić wszystko na żółto.

  • Do patelni dosypujemy ryż. Kiedy ryż wchłonie większość płynu, kładziemy na nim krewetki i przykrywamy patelnię.

  • Siekamy pietruszkę.

  • Po 3 minutach posypujemy potrawę pietruszką i przykrywamy patelnię na kolejne 3-5 minut - aż zarumienią się krewetki.

Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa. Pochodzi z prowincji Walencja położonej nad Morzem Śródziemnym. Głównymi składnikami paelli są ryż i owoce morze, ale tak naprawdę dozwolone są wszelkie składniki - mięso, warzywa, grzyby. Można stwierdzić, że to hiszpański odpowiednik włoskiego risotta. Każda gospodyni ma zapewne własny przepis na to słynne danie, ale my podajemy wersję klasyczną. Jak ją już opanujecie, możecie śmiało improwizować i eksperymentować!

 


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl